JanSerneeBoot

Een klik op onderstaande advertentie geeft meer informatie en een kleine bijdrage aan dit weblog.

woensdag, mei 24, 2006

023. Drie maal is scheepsrecht


Driemaal is scheepsrecht, alle goede zaken geschieden driemaal. Maar de taal van het water is zeer ruim te interpreteren. Volgens het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft de uitdrukking vrijwel zeker ook te maken met de betekenis van drie als heilig getal. Alleen de Friezen maakten daar een uitzondering op door soms ook over ’vier maal is scheepsrecht’ te spreken: ’drie keer voor de schipper en één keer voor de knecht’.

Vroeger duurden zeereizen zo lang, dat opvarenden voor misdrijven onderweg konden worden berecht. Daar was de schipper verantwoordelijk voor of rechtsdienaren die de reis meemaakten. Het getal drie was volgens het Scheepvaartmuseum zò heilig, dat de opgelegde straf doorgaans ook driemaal werd opgelegd. Het kon dus zijn dat een opvarende driemaal gekielhaald werd.
Maar waarom deze drie maal. Volgens de specialisten moet je een boot ook driemaal bouwen:

1. Voor je vijand
2. Voor je buurman
3. Voor je zelf

Nou ja ik heb besloten om maar één keer een boot te bouwen. Dus ik ben benieuwd of ik snel vrede kan sluiten met dit vijandelijke voorwerp.

Ik probeer mijn best te doen, want ik heb besloten om haar te vertroetelen met mooi teak hout op het dek en de rand. Het is niet eenvoudig om goed teak te vinden, althans voor een schappelijk prijsje. Als het al goedkoop is dan is het nat teak(18 %), wat zeker nog een jaar moet drogen, dit om kromtrekken van de houtdelen te voorkomen. Verschil in geld tussen nat en droog teak is in mijn geval al snel € 1200. Dus ik ben nog even bezig met mijn inkoopsonderzoek van teak. Wel ben ik begonnen om hout te zagen als bedekking op mijn bank en motorkap. Het is een menging tussen hardhouten type populier Yellow Poplar en Surinaams niet werkend Jatoba
.

Zoals je kunt zien is het hier regelmatig kermis in de hel. Daarnaast stormt en waait het veel, dus het feestje is voorbij. Of te wel de feesttent over de boot heeft het loodje gelegd. De tent gaat weer omhoog, de lenspomp doet het uitstekend en regelmatig loopt er een gezonde flinke straal uit de boot bij mij de sloot in. Dus ik heb geen last van water in de boot. Wel is het nog steeds ongelovelijk koud, dus ik sta lekker warm in de schuur mijn hout te zagen. Het ontwerp van stuurkolom en roer te maken. Genoeg nog te doen en ik vermaak mij nog uitstekend.
  • Eind

  • Begin
  • 1 Comments:

    • Jan,

      Zojuist bekeken wat je allemaal aan het doen bent in de tuin, in je schuur en achter je PC ... wat een fantastisch project. De fun straalt ervan af ... het is een waar genot om te zien hoe je opgaat in de complexiteit van de gehele puzzle. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit echt een prachtig afgebouwde sloep wordt!!!

      Ik zal de foto's en je verhalen nog vele malen lezen en bestuderen. Ongetwijfeld levert dit ook nog vragen op. Ik kom dan
      zeker nog bij je aankloppen!!

      Grote klasse ...

      Paul Huizer (www.reddingssloep.nl)

      By Anonymous Anoniem, at 9:00 p.m.  

    Een reactie posten

    << Home