JanSerneeBoot

Een klik op onderstaande advertentie geeft meer informatie en een kleine bijdrage aan dit weblog.

maandag, juni 05, 2006

024. Stuurkolom

De dieseltank is geheel klaar en kan gevuld worden met diesel. Zover is het nog niet want er moet toch nog wel het een en ander gebeuren.
Maar hierbij mijn trotse dieseltank compleet met reukfilters, aan en afvoer. U zegt het maar en het zit er op. Mijnheer Lloyd's mag langs voor controle.

Ja nu de stuurkolom, dat is een heel klusje geweest. Vooral om het mooi te maken, want het is toch een belangrijk deel van het aangezicht van de boot.
Het hout is gezaagd en geplakt op de kolom, daarna uren geschuurd. Vervolgens in de impregneer en klaar is Jan.

Nu heb ik de impregeneer wel wat te snel gedaan en in de zon laten drogen, met als gevolg dat er wat vliegjes en zo op zitten. De buurman had gelijk weer een opmerking, maar dat komt van de winter allemaal goed als alles goed wordt afgewerkt.

Aan de onderkant van de stuurkolom heb ik een randje vrij gehouden, dit om te voorkomen als er water op de bodem van de kuip ligt en vervolgens kan optrekken in het hout van de stuurkolom. Dat zijn zo van die weetjes als je eens gaat kijken bij andere sloepen hoe die afgewerkt zijn.

In de stuurkolom komen de voltmeter en de toerenteller en allerlei controle lampjes en dan natuurlijk de gashandle vooruit en achteruit en om te ontkoppelen. De diameter van het stuurrad wordt 45 centimeter. Ja nu moet het roer komen en de bedrading om het roer te kunnen bedienen. Ik heb besloten om een hydraulische aandrijving te installeren. Daarna nog een bak over de motor en de watertank en dan kunnen wij een proefvaart maken. Het plan is om dit jaar nog te kunnen proefvaren.
De hoogte van de stuurkolom is gelijk met de hoogte van de punt van de boot. Dus als wij onder een lage brug doorgaan en de punt van boot kan er onderdoor dan kan de rest ook mee. Wel als iedereen bukt want anders schiet het ook niet op.
  • Eind

  • Begin
  • 4 Comments:

    • Beste Jan? ;)

      Mooi om te lezen hoe je je boot aan het opbouwen bent.. op het moment verbouw ik zelf ook een sloep.. het is oorspronkelijk een oud Fries zeilbootje, maar wij maken er een sloep van ;)

      Nu willen wij er ook een stuurkolom inbouwen met stuurtje en gashendel.. nu vroegen wij ons af.. weet jij soms een adres waar je een standaard polyster stuurkolom kan kopen? En hoe dat nou precies in z'n werk gaat met de kabels richting de buitenboord motor? Alvast heel erg bedankt voor je tijd en moeite, and keep up the good work!! Looks nice!!

      Mvr.gr. Bart
      (Janssen@kabelfoon.net)

      By Anonymous Anoniem, at 12:32 p.m.  

    • Hallo Bart, tja dat is niet een voudig. Zoals je weet heb ik de stuurkolom zelf gemaakt. Iedere boot heeft natuurlijk haar eigen afmetingen, dus ik geloof niet dat je zomaar een polyester stuurkolom kan vinden. Kijk maar eens in de calatogus van http://www.vetus.nl/en/index.php
      daar vindt je geen stuurkolom. Dus ik begon met tja, dan meer zelf een van multiplex maken. Valt best mee gewoon beginnen. Succes Jan Sernee

      By Blogger Jan Sernee, at 10:35 p.m.  

    • Beste Jan,

      Welk type stuur cylinder heb je gebruikt bij de sloep?

      groet,

      Roy

      By Anonymous Anoniem, at 9:58 p.m.  

    • Hai Roy,

      Ik heb al mijn onderdelen van Vetus, Klaas Mulder http://www.vetusmotor.nl/ kan je goed advies geven

      groet

      Jan

      By Blogger Jan Sernee, at 9:56 p.m.  

    Een reactie posten

    << Home