JanSerneeBoot

Een klik op onderstaande advertentie geeft meer informatie en een kleine bijdrage aan dit weblog.

zondag, april 30, 2006

020. Eureka


Eureka! Ik heb het gevonden!
Dol van vreugde rent een naakte man over straat terwijl hij Eureka! roept. Een spoor van waterspetters laat hij achter als hij richting het paleis van koning Hieron holt. Meewarig schudden omstanders het hoofd. Wat heeft Archimedes nu weer ontdekt?

WET VAN ARCHIMEDES

Een lichaam, ondergedompeld in een vloeistof, ondergaat een opwaartse stuwkracht gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof

Het onderwater oppervlak (lengte x breedte) van de ledige boot schat ik op 5 m² of te wel 500 dm². Het totaal aan gewicht, motor, hout, diesel olie, water wat in de boot zal komen zonder bemanning ongeveer 700 kg. 700 kg is ongeveer 700 dm³(liter) water.

Hoeveel centimenter zal de ledige waterlijn zakken als alles in de boot geinstalleerd is?

700 dm³ (lengte x breedte x hoogte) = 500 dm² x hoogte?.

hoogte? = 1,4 dm of te wel 14 centimeter
  • Eind

  • Begin
  • zaterdag, april 29, 2006

    019. Zich helemaal lens drinken


    Hij dronk zich helemaal lens, de pomp is lens (geeft geen water), het flesje was lens (leeg). Ja waar gaat dit allemaal over Teee? De bilge pump of te wel de lenspomp is klaar om geinstalleerd te worden. Het engelse woord "bilge" kende ik niet dus ik heb mij zelf wat verdiept in de betekenis van 'bilge'
    Bilge is eigenlijk de buik van een vat, maar ook als werkwoord "een lek krijgen onderin". Vandaar de bilge pump of te wel lenspomp, om het schip leeg te pompen.
    De capaciteit van de pomp is 800 galon per hour of te wel 3030 liter per uur. Maar de maximale pomphoogte is 2 meter. In de boot is de uitloop ongeveer op 1 meter pomphoogte dus ik schat dat het debiet van de pomp ongeveer 1500 liter per uur zal zijn. De pomp wordt helemaal in de punt geplaatst. Ik heb de bodem van het schip zo gemaakt dat al het water wegloopt naar de punt zodat het daar weg gepompt kan worden.
  • Eind

  • Begin
  • 018. Tjoek Tjoek


    Bij ons in het Wormer en Jisper Veld werd veel gevaren door vaarboeren. Vroeg in de morgen hoorde je de boeren al het veld in gaan om de koeien te melken. Nu zijn veel eilandjes verbonden door dammen of bruggen, met als gevolg dat de boeren nu op de tractor zitten. Je hoort ook niet meer van verre een boer aan komen met zijn schuit en Diesel Lister Motor . Ik ben wel verliefd op het geluid van een diesel motor, maar ik wil dat mijn motor wel een beetje minder decibellen produceert dan onze geachte vaarboeren. De geluiddemper en koeler moeten er voorzorgen dat wij met een beschaafd geluid door het veld gaan en hopelijk kunnen wij het bassen van de Roerdomp
    nog horen.
    De afvoer van het koelwater plaats ik maar aan de achterkant van het schip. Volgens Lloyds-register moet ik er ook nog een kraan tussen zetten, maar of ik bouwen volgens de Lloyds certificatie weet ik nog niet. Van de andere kant dat vermeerdert wel de waarde en veiligheid van het schip.


  • Eind

  • Begin
  • vrijdag, april 28, 2006

    017. Bijschaven of Afschaven

    Een sloepje timmeren is niet zo simpel als het allemaal lijkt op deze website. Mijn hele leven ben ik al onderhoudsmonteur voor klanten bij de SCM Group ons bedrijf is één van ‘s werelds grootste fabrikanten op het gebied van houtbewerkingsmachines. Dus een stukje hout en een apparaatje ben ik wel tegen gekomen de afgelopen jaren. Of je het nu wilt of niet vanzelf gaan je handen dan steeds meer recht staan. Tijdens een cursus lintzagen, welke ik heb gegeven voor de zaak hebben mijn leerlingen de motorsteun gezaagd. Te zien op: Jan's Motor Steun

    Klussen en iets nieuws maken daar heb ik echt plezier in en mijn vrouw Guda steunt mij daar volop in. Vooral het laatste is wel een voorwaarde om iets tot een succes te maken.

    Voor de aspirant timmerlieden hoe krijg je nu een paar spanten op maat in een boot? De boot eerst waterpas leggen en dan het spantenhout een stukje hoger leggen en met je hand en een potloodje langs de bodem gaan en gelijk de vorm van de spant aftekenen op het hout. Ja en dan afschaven met geduld en passen en meten.



    Zelf zit ik nog te denken voor ons bedrijf hoe je een stukje hout erbij kan schaven inplaats ervan af kan schaven. Dat zou een uitvinding zijn als je te veel geschaafd hebt dat je weer kan terug schaven. Maar de Dikke van Dale werkt op dat gebied ook niet mee want in beide gevallen gaat het hout er vanaf in plaats erbij.

    bij·scha·ven (ov.ww.)
    1 door schaven afwerken, gladmaken
    2 kleine gebreken bijwerken, herstellen in => bijvijlen

    af·scha·ven (ov.ww.)

    1 met een schaaf bewerken
    2 door sterke wrijving of schuring wegnemen
  • Eind

  • Begin
  • donderdag, april 27, 2006

    016. Feesttent met Spanten



    Ja een beetje begin ik toch wel een idee te krijgen hoe de boot moet worden. Dat is op zich zelf al een feestje waard. Dus ik heb maar een feesttent om de boot gezet. Dat is een stuk gezelliger, maar ook handiger om te werken. Ik hoef nu niet iedere keer een dekzeil om de boot vast te zettten. Hierbij weer wat ideeen hoe de boot zou kunnen worden.
    De spanten zitten er nu in vanaf het midden naar achteren. Vastgelamineerd en wel. Het zit als een huis maar, toch ben ik wel van plan om bij de middelste spant toch ook een spant naar boven te maken. Hierbij krijgt de boot meer body en stevigheid. Bij een ruig tochtje over het ijselmeer moeten we natuurlijk wel droge voeten houden.



    Over droge voeten gesproken, de voorspanten zijn wel een stuk kleiner. Toch heb ik hier ook openingen aan de onderkant gemaakt om eventueel water goed weg te laten lopen. Aande uiteindes van de voorspanten kan het schot komen voor de bank aan beide kanten. In de punt komt de watertank en net voor de eerste spant is dan ruimte om de waterpomp te plaatsen.


    Hierbij dan weer wat ideeën hoe de boot zou kunnen worden, maar we kunnen nog alle kanten op zoals het met mijn boot in de toekomst ook moet kunnen. Dan wel varend. Het schiet op. Op de spanten een dikke bodem en daarop zelf teak leggen in de kit. Het begint al mooi te worden. De vloer van de kuip dat wordt een plaatje.

    Ik moet nog wel weer terug naar Zaandam, uit zuinigheid had ik geen uitlaatdemper gekocht. Dat kon wel zei men, maar voor € 75 gaan wij niet moeilijk doen. Ruim denken, want we gaan ook het ruime sop kiezen.

  • Eind

  • Begin
  • maandag, april 17, 2006

    015. Spanten




    De spanten zijn natuurlijk bepalend voor de hoogte van de vloer waar we op staan. Ik ben nog aan het het zoeken, wat de juiste hoogte moet worden. Een gedeelte van de kuip maak ik toch wel zelf lozend.
    De motor zit vast op de gelijmde motor steun, in de lengte richting van de boot zit dat zeer goed vast. Maar als ik de motor van bakboord naar stuurboord beweeg dan zit er toch een beweging in de bodem. Mischien moet dat wel, net zoals met de vleugels van een vliegtuig. Toch maak ik een een aantal spanten die verankerd worden met de motorsteun. Dan zit alles vast als een huis, ik weet niet of het een nadeel kan hebben met trillingen die van de motor doorgegeven worden via de spanten naar de bodem van de kuip. Toch denk ik dat met deze constructie alles goed zal zitten.
  • Eind

  • Begin
  • zondag, april 16, 2006

    014. Een zondagsteek duurt geen week


    Vandaag Pasen, en volgens Bartjes geldt het spreekwoord Een zondagsteek duurt geen week. Als dat het geval is dan zou veel werk wat ik op zondag gedaan hebben mislukt zijn. Dat is niet het geval geweest, dus vandaag met dit mooie weer heerlijk aan de slag geweest. De bodemnaad waar de schroefas en koker door heen loopt zijn vandaag ingeschuimd met twee komponentenpolyurethaan giethars.
    Dit schuim kan zeer goedgebruikt worden voor het inschuimen van de motoras en koker.
    Het is wel behoorlijk dun, dus de opening die er nog was naar de buiten van de schroefas koker. Daar lekt het door heen. Was dus wel nodig om af te dichten.
    De bodem naad heb ik eerst nog een stuk opgevuld met een hardhoutenbalk. Kost me niet zo veel van die PU Coumpound.

    PU Compound PS 120a(grijs)
    Oplosmiddelvrije tweecomponenten polyurethaan giethars. Toe te passen als zelf egaliserende gietvloer voor het naadloos en vloeistofdicht afwerken van vloeren in koelhuizen, bakkerijen, kantines en vrachtauto’s. Poreuze ondergronden zoals hout en beton voorbehandelen met PU Primer PS 123. Een andere toepassing van PS 120 is het maken van krimpvrije gietstukken; het vastgieten van bouten, ballast, machines en het ingieten van elektronische componenten. De mengverhouding hars/harder in gewichtsdelen is 100 : 23. De verwerkingstijd bij 20ºC is ca 40 minuten. De minimale verwerkingstemperatuur is 15ºC.

    Ik had eerst een paar gaten in de boten zitten voor het weglopen van regenwater. Maar nu de gehele bodemnaad afgedicht is, is de boot weer dicht. Dus vanaf nu zit er een regenzeil over de boot. Wel handig kan de nieuwsgierige buurman geen foto's meer maken.

    Verder loop ik al een plekje te zoeken voor de dieseltank. De uitlaat komt natuurlijk vanachteren. Dus het geheel wat de uitlaatgassen moet koelen wordt achter tegen de spiegel weg gewerkt.

    Voor de rest heb ik nog een boek gelezen over de maten van onderwaterschroefbladen. Dus daar is het laatste woord nog niet overgezegd.
  • Eind

  • Begin
  • vrijdag, april 14, 2006

    013. Hij is altijd kleiner dan je denkt





    Ja is een standaard uitdrukking bij mannen, hij is altijd kleiner dan je denkt. Ook in het geval van de motor. Ik had bij de afmetingen van een grotere motor gekeken. Dus bij het plaatsen van de motor kwam ik er achter dat de motor bevestigigingspunten dichter bij elkaar zitten met een 16 pk motor. Maar niet getreurd. Een paar extra fretbouten en hij of is het zij staat vast. Die extra bouten kan ik wel gebruiken voor de stuurkolom. Ja meten is weten. Weet ik al jaren, maar toch trap je er weer in.
  • Eind

  • Begin
  • 012. Ontwerp



    Ja eigenlijk moet ik een compleet bouwplan hebben voor mijn schip. Maar dat heb ik niet. Stukje bij beetje gaat het wat worden.


  • Droomboot


  • Dit is een beetje een idee. Ik wil wel een mooie goed dikke houten rand maken, zit nog te dubben tussen mahonie of teak. De buurman gaat voor teak, is niet zo glad. Ik ga meer voor het mooie, gelakt Mahonie. Het verlaagde voordek wordt zowiezo teak. Ja een ietsje verlaagd voordek, dan een open kuip waar een buiskap overkan.
    Hier een voorbeeldje van een buiskap met een verlaagd dek

    Waar het keukentje moet komen weet ik nog niet. Eerst maar eens wat om de motor maken en de stuurinrichting en dan zovan zelf de kuip enzo afmaken. De kuip wordt niet helemaal zelflozend, maar daar heb ik dan altijd een automatische pomp voor.

    Onder de houten rand komt een zwaar touw. Op de foto is te zien bij het blikje in mijn hand waar het touw zo moet gaan lopen. Trouwens ik moet nog een naam hebben voor mijn schip.
  • Eind

  • Begin
  • 011. Roer mijmeringen









    Een boot zonder roer gaat natuurlijk niet, maar nu moet ik nog een roerblad bedenken. Ik ben wel van plan om een roer te maken achter de boot en niet onder het schip. Met een essen helmstok en het roerblad maak ik uit een oude zware multiplex watervast verlijmde deur. Maar het hele roerblad lamineer ik ook in de polyester. Naast een helmstok, maar ik ook een stuurwiel. Dan kan ik alle kanten op. Als ik zo een beetje rond kijk bij sloepen dan hebben ze over het algemeen een roerblad met de afmeting 30 x 40 cm of 50 x 40 cm. Ik maak wel drie aanhechtings punten zoals te zien is op de fotos. Alleen zag ik pas bij een nieuwe Jan van Gent sloep dat er achter de schroef in het roerblad een ruimte vrijgemaakt is. Ik moet nog uitzoeken waar voor dat is. Als je op internet zoekt over roertheorieen dan kan je er wel een levenswerk van maken. Maar ik maak gewoon een mooi roer en als het niet werkt dan maken we gewoon een andere. Toch denk ik met deze afmetingen en vorm het goed komt. Zelf was ik nog van plan om het roer te maken in een druppel vorm. Maar die buurman zeurde weer dat dan de druk van het roer af gaat. Ik ga op internet zoeken naar een balans roer zie hier onder.

    balansroer
    Roer waarvan een klein gedeelte van het totale roeroppervlak aan de voorzijde van het draaipunt zit. De stuwdruk van het schroefwater wordt daardoor beter benut en het stuurgedrag van het schip zal verbeteren. Een balansroer zal vaak uitgevoerd zijn in een druppelvorm, d.w.z. dat het roer vanaf het balansdeel dikker uitloopt tot het draaipunt en daarna over de rest van het roerblad dun toeloopt. Bij de aanpassingen die schipper Evert P. van het Schip aan zijn Doerak maakte om het stuurgedrag te verbeteren wordt hier o.a. aan gerefereerd. Ook niet-Doerakvaarders kunnen profijt van zijn verbetering hebben. Een balansroer dat aan de onderzijde niet in een hak rust heet spaderoer; ook wel zwevend of hangend roer.Verwant: hydraulische besturing , roeruitslag en uit koers

    Bij sommige schepen kan je het stuurwiel niet loslaten zonder dat het schip uit de koers loopt. Men noemt dit een ongemanierd schip. Wanneer het niet steeds naar dezelfde kant uitwijkt kan je ervan uit gaan dat het roer te klein of teveel naar voren geplaatst is. De oppervlakte van het roerblad moet ongeveer 2½ % van de oppervlakte van het onderwaterschip zijn en de ruimte tussen vlak en roer zo klein mogelijk. Verder is het van belang dat de afstand tussen schroef en roer niet te groot is. Een vuistregel is 12 tot 15 % van de schroefdiameter. Uiteraard moet de roerkoning zuiver verticaal staan en een kabel- of kettingbesturing strak gespannen. Speling tussen hennegatskoker en roerkoning kan ook een boosdoener zijn. Wanneer wel steeds over één kant wordt afgeweken zal het roer niet juist in de lengteas van het schip zijn geplaatst, waardoor de stroming van het water niet aan beide kanten gelijk is, of kan het wieleffect van de schroef overheersen (minst waarschijnlijk). In het eerste geval ligt de oplossing voor de hand. Zorg dat het roer alsnog juist wordt geplaatst of maak de roerinrichting hydraulisch (wel met terugslagklep) waardoor de roerstand gefixeerd blijft. In het tweede geval zal een expert geraadpleegd moeten worden, want ofwel het motorvermogen is te groot, ofwel schroef en/of spoed zijn te groot. Tenslotte kunnen ook een scheve scheg, scheve (doos)kiel of asymmetrische koelbuizen een oorzaak zijn. Verwant: balansroer.

    Calculatie afmeting onderwater roerblad:
    De boot ligt niet al te diep, maar ik schat het oppervlak van het onderschip 5.5 x 1.5 = 8,25 m2 of te wel 82500 cm2 en daar 2.5 % van dan kom ik uit op 2062 cm2. Of te wel het roerblad onderwater moet minstens 50 x 40 cm zijn. Dat is 2000 cm2.

    Calculatie afstand onder water schroef tot roerblad

    Een vuistregel is 12 tot 15 % van de schroefdiameter. Dus 12 - 15 % van diameter schroef 30 cm = 3,6 - 4,5 cm

  • Varen met een rechtse schroef
    Vetus 13 x 8 RH P3B No: C26342

  • Stuurinrichtingoplossingen

  • Eind

  • Begin
  • zondag, april 09, 2006

    010. Motor As




    Het was vandaag wel koud en behoorlijke wind, maar ik had er zin in dus ook maar gelijk een begin gemaakt om de motoras te plaatsen. Zoals je ziet het mooie hout van de motorsteun is nu helemaal weg en is nu blank wit. Klaar voor de motor
  • Terug
  • 009. Watertank

    De houten motorsteun is nu ingelamineerd, zodat alles goed vastzit en het een solide constructie is. De bodem van de boot moet goed glad zijn, zodat er eventueel water goed kan wegstromen en er niet zo snel algen kunnen gaan aangroeien op de bodem.


    De watertank komt in de punt van de boot. Een schot wordt geplaatst, met een deksel erop. Dan hebben wij zo een tank van ongeveer 100 liter. De watertank heeft dan ook gelijk de functie van het schip goed in balans te houden. Veel gewicht, motor, dieselolie en passagiers zijn natuurlijk op het midden en achterschip.



  • Informatie over ballast

  • Eind

  • Begin
  • maandag, april 03, 2006

    008. Motor Vetus M 2.06 2 cilinder 11.8 kW(16 pk)

    Loden plaatjes onder de motorsteunen om de klappen op te vangen


  • Gebruiksaanwijzing Motor

  • Schroefas

  • Flexible_Schroefaskoppeling

  • Motoren







  • Eind

  • Begin
  • 007. Gelijmde motorsteun








    Nog even een detail foto van de houten balk die in de bodemnaad is gemaakt.

    De houten motorsteun is nu gelijmd. Met poly-pox 700 van Polyservice.

    Poly-Pox Lijm 700

    Pasteuze oplosmiddelvrije epoxyhars die ook in dikkere lagen goed blijft staan. Toe te passen voor het verlijmen van hout, polyester en aluminium of combinaties hiervan.. Door de spleetvullende werking uitstekend geschikt voor woodcore epoxy bouw en het maken van filletverbindingen. Voor gebruik aanmaken met Poly-Pox Harder 355, 455 of 255. De mengverhouding en minimale verwerkingstemperatuur is afhankelijk van het gebruikte type Poly-Pox Harder.

    Nu moet de steun nog gelamineerd worden met polyester.
  • Eind

  • Begin
  • zondag, april 02, 2006

    006. Inschuimen van de bodemnaad







    Dit weekend heb ik de bodemnaad dichtgemaakt met hout, schuim en polyester. Ik heb er een goede houten balk in gedaan. Die kan ik straks mooi gebruiken als ik strak iets wil vastbouten. Het achterste stuk van de bodemnaad is nog niet gedaan. Daar moet straks de motoras doorheen. Er was vanacht een behoorlijke plas water gevallen, maar ik heb de boot iets gekanteld liggen en via het loosgat loopt het mooi weer weg.
  • Eind

  • Begin

  •